2011, Cilt 18, Sayı 2, Sayfa(lar) 017-026
Kan Veren Bireylerde Kan Alma Sırasında Görülen Olumsuz Belirti-Bulguların ve Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi
Yard. Doç. Dr. Fatma BİRGİLİ1, Şengül AYDIN2
1Muğla Üniversitesi Muğla Üniversitesi Muğla Sağlık Yüksekokulu, Hemşirelik, Muğla, Türkiye
2Muğla Üniversitesi Muğla Üniversitesi Muğla Sağlık Yüksekokulu Mezunu, Hemşirelik, Muğla, Türkiye
Anahtar Sözcükler: Birey, ağrı, kan alma, olumsuz semptom, kaygı

Amaç: Bu tanımlayıcı çalışma, kan veren bireylerde görülen olumsuz semptomların, kaygı ve ağrı durumunun incelenmesi amacıyla yapılmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmanın evrenini Kan Alma Laboratuarı’na gelen bireyler oluşturmuştur. Çalışmanın örneklemini, kan veren 142 birey oluşturmuştur. Veriler Ocak-Şubat 2011 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin toplanmasında anket formu, Görsel Kıyaslama Ölçeği, Durumluk Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde ki-kare yöntemi, t testi, Kruskall Wallis testi, Wilcoxon testi, One-Way ANOVA testi ile Pearson’s Korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Çalışma için gerekli yazılı izinler ve bireylerden sözel onam alınmıştır.

Bulgular: Bireylerin %31’i 18-30 yaş grubunda, %56.3’ü kadın, %36.6’sı lise mezunu, %69.7’si daha önce kan vermiş, %2.1’i kan vermekten korktuğu için sağlık kuruluşuna gitmeyi ertelemekte, %20.4’ü kan alma sırasında iğne acıtacak diye korkmaktadır. Bireylerin kan alma sırasında hissedilen ağrının şiddet ortalaması 2.33±1.23 olarak bulunmuştur. Bireylerin eğitim durumu ile durumluk kaygı ölçeği toplam puanı arasında anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır (p<0.05).

Sonuç: Bireyler, kan alma sırasında düşük bir ağrı hissetmektedirler. Bireylerin yaklaşık yarısında kan verdikten sonra istenmeyen belirti ve bulgular görülmüştür.