2007, Cilt 14, Sayı 2, Sayfa(lar) 048-060
Sağlık Meslek Lisesi Öğrencilerinin Dismenore Yaşama Durumları ve Dismenore ile Baş Etmeye Yönelik Uygulamaları
Öğr.Gör.Dr. Ayten ŞENTÜRK ERENEL1, İnci ŞENTÜRK2
1Gazi Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Öğretim Görevlisi
2Erzurum Sağlık Meslek Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni
Anahtar Sözcükler: Dismenore, adölesan, baş etme

Araştırma, Keçiören Laboratuar Sağlık Meslek Lisesinde öğrenim gören kız öğrencilerin dismenore yaşama durumlarını ve dismenore ile baş etmek için yaptıkları uygulamaları belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Keçiören Laboratuar Sağlık Meslek Lisesinde öğrenim gören toplam 201 kız öğrenci oluşturmuş, evrenin tamamı örneklem kapsamına alınmıştır. Ancak uygulama sırasında, 48 öğrenci çeşitli nedenlerden dolayı araştırma kapsamı dışında kalmış, örneklemi 153 kız öğrenci oluşturmuştur.

Veriler, araştırmacılar tarafından literatür bilgilerine dayanarak hazırlanan anket formu aracılığı ile toplanmıştır. Araştırmanın yapılabilmesi için gerekli kurum ve kişilerden yazılı ve sözlü onam alınmıştır. Elde edilen veriler yüzde değerlerine göre yorumlanmıştır. İstatistiksel çözümleme yöntemi olarak ki-kare analizi uygulanmıştır. Yararlanılan istatistik paket programı SPSS 15.0'dır.

Araştırmamız sonucunda; öğrencilerin %86.9'unun dismenore yaşadığı, %38.3'ünde dismenore şikayetlerinin menstruasyon sırasında başladığı ve şikayetlerin öğrencilerin %42.1'inde menstruasyonun ilk iki günü devam ettiği belirlenmiştir. Öğrencilerin en fazla yaşadıkları dismenore şikayeti (%58.4) karın ağrısıdır. Öğrencilerin dismenore şikayetleri ile baş etmek amacıyla yaptıkları uygulamalar arasında yatarak dinlenme (%65.4) ilk sırada yer almıştır. Yaş ve ailede dismenore öyküsü bulunma durumlarında dismenore yaşama bakımından gruplar arası fark istatistiksel olarak önemli bulunurken (p<0.05), menstrüasyon öncesi bilgi alma ve ilk menstrüasyon yaşlarına göre dismenore yaşama durumları arasındaki fark önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Okullardaki eğitim programlarına üreme sağlığı konularının entegre edilmesi önerilmiştir.