2009, Cilt 16, Sayı 1, Sayfa(lar) 047-058
Şoförlere Verilen İlk Yardım Eğitiminin Etkinliğinin Değerlendirilmesi
Prof. Dr. Nurhan BAYRAKTAR1, Doç. Dr. Sevilay ŞENOL ÇELİK1, Yrd. Doç. Dr. Hayriye ÜNLÜ2, Yrd. Doç. Dr. Hülya BULUT3
1Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü
2Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü
3Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü
Anahtar Sözcükler: İlkyardım, eğitim, toplum eğitimi

Giriş: Deprem, ve toprak kayması gibi doğal afetler, savaşlar ve kazalar çok sayıda insanın sakatlanmasına, ölmesine, evsiz kalmasına ve büyük ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Acil durumlara hazırlıkta toplumun ilkyardım konusunda eğitimi büyük önem taşımaktadır.

Metod: Bu araştırma şoförlere yapılan ilkyardım eğitiminin etkinliğini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Şoförler araştırmacılar tarafından hazırlanan ilkyardım eğitim kitapçığı eşliğinde eğitilmiştir. Veriler ön test, son test, soru kağıdı ve gözlem formu ile toplanmıştır. Elde edilen veriler yüzdelik sayılar, iki eş arasındaki farkın önemlilik testi, tekrarlı ölçümlerde tek yönlü ANOVA, pearson korelasyon katsayısı ve fisher kesin ki-kare testi ile değerlendirilmiştir.

Bulgular: Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, ilkyardıma ilişkin sorulara doğru yanıt veren şoför oranının son testte artış gösterdiği saptanmıştır. Eğitim sonucunda şoförlerin ilkyardım uygulamalarına ilişkin çoğunlukla tam yada tama yakın puan aldıkları belirlenmiştir.

Sonuçlar: Bu sonuçlar doğrultusunda, ilkyardım eğitim programlarının çeşitli kurum ve kuruluşların işbirliği ile toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırılması, sürekli ve uygulamalı olması, hemşirelerin ilkyardım eğitiminde etkin rol almaları önerilmiştir.