2010, Cilt 17, Sayı 1, Sayfa(lar) 018-029
İsteğe Bağlı ve Terapötik Abortus Uygulanan Kadınların Yaşadıkları Sorunlar ve Anksiyete Düzeyleri
Doç. Dr. Füsun TERZİOĞLU1, Yrd. Doç. Dr. Simge ZEYNELOĞLU2, Yrd. Doç. Dr. Duygu VEFİKULUÇAY YILMAZ3, Arş. Gör. Rukiye TÜRK1, Arş. Gör. Fatma GÖZÜKARA 1, Prof. Dr. Lale TAŞKIN1
1Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü
2Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü
3Mersin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü
Anahtar Sözcükler: İsteğe bağlı abortus, terapötik abortus, abortus, anksiyete

Amaç: Çalışma, isteğe bağlı ve terapötik abortus uygulanan kadınların yaşadıkları sorunları, anksiyete düzeylerini belirlemek amacıyla vaka-kontrol çalışması olarak yapılmıştır.

Yöntem: Örneklemi, bir kadın hastalıkları ve doğum hastanesinin aile planlaması kliniği ile erken gebelik servisine başvuran toplam 200 kadın oluşturmuştur. Veriler, yarı yapılandırılmış anket formu ve Beck Anksiyete Envanteri kullanılarak toplanmıştır.

Bulgular: İsteğe bağlı abortus (İA) uygulanan kadınların %79.0'u, terapötik abortus (TA) uygulanan kadınların %52.0'si abortusa karar verme aşamasında sorun yaşadıklarını belirtmişlerdir. Abortus sonrasında, en fazla yaşanan sorunun ağrı (%25.5 İA; %12.1 TA) ve bebeğin kaybından dolayı üzüntü (%15.3 İA; %13.3 TA) olduğu belirlenmiştir. İA ve TA uygulanan kadınların hafif düzeyde anksiyete yaşadıkları belirlenmiştir. İA ve TA uygulanan kadınların abortus öncesi anksiyete puan ortancalarının abortus sonrası puan ortancalarından yüksek olduğu (İA öncesi ank ortancası 16, İA sonrası ank ortancası 6.5; TA öncesi ank ortancası 9, TA sonrası ank ortancası 2) belirlenmiştir (p<0.05).

Sonuç: Abortus uygulanan kadınların yapılan işleme bilgi verilmemesine bağlı korku, ağrı gibi sorunlar yaşadıkları saptanmıştır.