2020, Cilt 7, Sayı 1, Sayfa(lar)
Editörden
Sergül DUYGULU
Giriş
Değerli Okurlarımıza,

Dergimizin yayın hayatının 25. yılını geride bıraktığımız bu günlerde 2020 yılı Cilt 7, Sayı 1'i yayınlarken, danışma kurulu üyelerimizin, yazarlarımızın, okurlarımızın ve yayın kurulu üyelerimizin yeni yılını kutlar, 2020’de sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim. 2020 yılında da üretilecek olan bilimsel bilginin toplumun acil sağlık gereksinimlerine cevap vermesini umut ediyorum. Dergi yayıncılığındaki sorumluluğumuzun bilincinde olarak, bu yıl da nitelikli araştırmaları okuyucu ile buluşturmaya devam edeceğiz.

Değerli okurlarımız, bir önceki sayıda sizlerle düzenleneceği bilgisini paylaştığım 8. Uluslararası Hemşirelik Yönetimi Kongresi 29-31 Ekim 2020 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecektir. Kongre teması “Hasta güvenliği ve kalite için yeni bir çığır açan hemşireler” olarak belirlenmiştir. Kongre alt temaları:

• İleri teknolojik sağlık bakım ortamlarında hasta güvenliği ve kaliteye liderlik
• Sağlık bakımının geleceğini şekillendiren kanıta dayalı hemşirelik uygulamaları
• Hemşirelik eğitiminde hasta güvenliği ve kalite
• Hemşirelik yönetiminde hasta güvenliği ve kalite
• Araştırmada hasta güvenliği ve kalite
• Sağlık bakımında hasta güvenliği ve kaliteyi savunma
• Hasta güvenliği ve kalite için hastaları güçlendirme
• Hasta güvenliği ve kaliteyle ilişkili yasal ve etik konuları kapsamaktadır.

Kongre ana konuşmacıları; alanında uzman ve farklı ülkelerden olan Anne E. Sales (Michigan Üniversitesi, ABD), Elvio Henriques De Jesus (Katolik Üniversitesi, Portekiz), Guillaume Henri Jean Alinier (Hamad Tıp Merkezi, Katar, Hertfordshire Üniversitesi, İngiltere), Iris Meyenburg-Altwarg (Hannover Tıp Okulu, Almanya), Linda Roussel (Texas Kadın Üniversitesi, ABD), Marcelline Harris (Michigan Üniversitesi, ABD ), Miaofen Yen (Ulusal Cheng Kung Üniversitesi, Tayvan), Peter Griffiths (Southampton Üniversitesi, İngiltere), Stephen Tee (Bournemouth Üniversitesi, İngiltere), Susan Fetzer (New Hampshire Üniversitesi, ABD) ve Victoria Rich (Güney Florida Üniversitesi, ABD)’tir. Kongreye ilişkin ayrıntılı bilgiye web sayfası aracılığı ile (www.inmc2020.org) ulaşılabilir. Önceki yıllarda gerçekleştirilen her bir kongremize ortalama 30 farklı ülkeden 300’er katılımcının (yaklaşık %50’ye yakını uluslararası katılımcı) gelmesi, 2020 yılında da kongremize çok sayıda ülkeden katılımcının dahil olacağını göstermektedir. Tüm meslektaşlarımızı Florence Nigtingale’in doğumunun 200. yılında modern hemşireliğin doğduğu İstanbul’da düzenlenecek kongremizde buluşmaya ve geleceğin sağlık bakım dünyasının şekillenmesine katkıda bulunacak bir ses olmaya davet ediyoruz.

Değerli okurlarımız, 2020 yılı Cilt 7, Sayı 1’den itibaren dergimizde yayınlanan araştırma makalelerinin sayısının arttırıldığı bilgisini sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Bu artışta siz değerli yazarlarımızın katkısı ve dergimize olan ilginiz önemlidir. Bununla birlikte 2020 yılı Ocak ayı itibarı ile dergimize gönderilen makalelerin kabul oranı %54.74 olup, yayın kurulu ve danışma kurulu üyeleri nitelikli makalelerin okuyucu ile buluşabilmesi için titizlikle çalışmaktadır.

Sizlerle paylaşmak istediğim bir diğer husus ise, dergimizin dizgisinde bu sayı itibarı ile yapılan şekilsel değişikliktir. TR Dizin dergi kriterleri doğrultusunda şekilsel değişiklikler yapılmıştır. Ayrıca, siz değerli okuyucularımızın dergimizde yayınlanan makaleleri daha rahat okuyacağınızı düşündüğümüz bir dizgi formatı benimsemiş bulunmaktayız. Dizgi formatında gerçekleştirdiğimiz bu değişiklik siz değerli okurlarımızdan aldığımız geri bildirimler doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Dergimizin yayın kalitesini geliştirmek için, değerli geri bildirimlerini bizlerle paylaşan ve paylaşacak olan okurlarımıza teşekkür ederiz. Dergi yayıncılığı sürecine paydaş katılımını önemsiyoruz. Bu nedenle dergimizin e-posta (hbdergi@hacettepe.edu.tr) adresinden bizlerle geri bildirimlerinizi paylaşmanız, dergimizin gelişmesine katkıda bulunacaktır.

Bu sayımızda, alanlarında önemli bilgiler ve sonuçlar sunan, toplam sekiz araştırma ve üç derleme makale yer almaktadır. Bu sayıda yayınlanan makaleler, hemşirelik esasları, halk sağlığı hemşireliği, iç hastalıkları hemşireliği, çocuk sağlığı ve hastalıkları hemşireliği, cerrahi hastalıkları hemşireliği, psikiyatri hemşireliği ve hemşirelikte yönetim alanlarına ilişkin olup, bu makalelerin okurlarımızın sürekli mesleki gelişimlerine ve hemşirelik hizmetleri uygulamalarına katkı sağlayacağına inanıyorum.

Topluma güvenli ve kaliteli hemşirelik bakım hizmetlerinin sunulabilmesi için mevcut araştırma sonuçlarını ve güncel bilimsel bilgiyi okuyucularımızla buluşturmamıza katkısı bulunan yazarlarımıza, dergimizin çıkmasına emeği geçen yayın kurulu üyelerine ve bu sayıda çıkan her bir makaleyi titizlikle değerlendiren ve değerli görüş ve önerilerini paylaşan danışma kurulu üyelerimize çok teşekkür ederim.

Saygılarımla.

  • Başa Dön
  • Giriş